Wat is een asbestinventaris en wat is een asbestattest?
De asbestinventaris is een oplijsting van de aanwezige asbesthoudende materialen in een gebouw of woning. Het wordt opgemaakt na een inspectie van de materialen en gebouwonderdelen die mogelijk asbest bevatten. Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen. Op basis van dit inventaris levert de OVAM voor elke woning een uniek asbestattest af. Hierin staat alle informatie over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe u het aangetroffen asbest kunt beheren of laten verwijderen.
Is een asbestattest verplicht?
Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen die vóór 2001 zijn gebouwd. De makelaar of notaris neemt de informatie die in het attest staat op in het compromis en uiteindelijk ook in de notariële akte. U hoeft niet te wachten tot 23 november. Als verkoper kunt u uw certificaat vooraf al aan potentiële kopers laten zien. Bij verhuur dient de verhuurder de (nieuwe) huurder een kopie van het asbestattest te bezorgen als dit aanwezig is. In 2032 moet elke eigenaar van een huis of gebouw, gebouwd voor het jaar 2001, getest worden op asbest.
Waarom is een asbestattest belangrijk?
In België werd asbest verboden in 2001. Woningen gebouwd vóór 2001 moeten dus worden getest. Het is erg belangrijk om de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich meebrengt te vermijden. Met een asbestinventaris en attest weet u als eigenaar welke materialen asbest bevatten en hoe u uw woning asbestveilig kunt maken. Bent u van plan om renovatiewerkzaamheden uit te voeren? Dan kan deze asbestinventaris dienst doen als een handig startpunt. Voor u begint met te renoveren of slopen moet u ook een aanvullend destructief onderzoek laten uitvoeren om verborgen asbest op te sporen.
Premies en subsidies
Wanneer u gaat renoveren komt u hoogstwaarschijnlijk materialen tegen die asbest bevatten. Aan het veilig en correct verwijderen van asbest zijn kosten verbonden. Daarom bieden de Vlaamse Overheid en enkele lokale besturen subsidies aan als ondersteuning voor mensen die willen slopen of renoveren. Voorbeelden hiervan zijn AWAM in Antwerpen en DUBO Limburg (De Huisdokter) in Limburg. Meer info kan u vinden op de website van deze initiatieven.
Bron: https://aspadvies.be/blog/vanaf-23-november-2022-is-het-asbestattest-ook-verplicht-voor-particulieren